Erişilebilirlik ve Engelli Bireyler
- Nouvelle
- 24 Mar 2016
- 2 dakikada okunur
Erişilebilirlik herkesin eşit erişime sahip olması ve bu yönde engellerinin kaldırılması ile ilgilidir.
Binaların ve kamuya açık tüm alanların, engelliler de dahil olmak üzere tüm bireyler için erişilebilir olması gerekir.
Engellilik, etkinlik sınırlılıkları ve katılım kısıtlamaları kapsayan bir genel terimdir. Vücut fonksiyonlarında, değer düşüklüğü veya yapısında bir sorun; Etkinlik sınırlama, bir görevi veya eylemi yürütmekte, birey tarafından karşılaşılan bir zorluk; Katılım kısıtlama, hayata karışmakla bireyin yaşadığı bir sorun olarak görülmektedir.
Engellilik, sadece bir sağlık sorunu değildir. Bir engelli bireyin özellikleri ile yaşadığı toplum arasındaki etkileşimi yansıtan karmaşık bir olgudur. Gerçek şu ki; engelli bireylerin karşılaştıkları zorluklarla çevresel ve sosyal engelleri kaldırmak için çeşitli müdahaleler gereklidir.
Engelli bireylerin de, engelli olmayan kişilerle aynı sağlık ve eğitim gibi temel ihtiyaçları vardır.
Ülkemizde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı komisyonlar ve çeşitli dernek ve kuruluşların bu yöndeki raporları, engelli bireylerin birçok noktada sağlık ve eğitim hizmetlerine erişimde engellerle karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
Engelli birey hem psikolojik yoksulluk ve sosyal dışlanmaya, hem de çevresel koşullara karşı savunmasızdır.
Son verilere göre, ülkemizde engelli birey sayısı, nüfusun %13’ne yakın bir oranını oluşturmaktadır. Bu kişiler genellikle yetersiz sağlık, düşük eğitim başarıları, daha az ekonomik fırsatlar ve yüksek yoksulluk oranlarına sahiptirler. Bu onların engellerinden kaynaklanan bir sorun değil, büyük ölçüde günlük hayatlarında karşılaştıkları engellerden ve erişim eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Toplumda sadece sağlık sorunu olarak algılanan engellilik, sadece bir sağlık sorunu değil, aynı zamanda insan hakları ve kalkınma sorunudur.
Engelli Bireyler ve Çalışma Hayatı
Çalışmak, bireyin ekonomik güvenliği ve sosyal gelişimin sağlanması için önemlidir. İstihdam beden ve ruh sağlığı, kişisel refah, ekonomik ve sosyal gelişim, verimlilik ve kimlik duygusuna katkıda bulunur. Çalışma karşılığında elde edilen gelirler mali bağımsızlığı artırır ve yaşam standartlarını yükseltir.
Ne yazık ki engelli birçok birey, engelli olmayanlara göre işsiz.
Ancak, istihdam edilen engellilerin birçoğu günlük hayatlarını sürdürebilmek ve verimliliğini arttırmaya yönelik erişim eksikliğinden kaynaklanan sorunlarla karşılaşıyor.
Bu sorunların ortadan kaldırıldığında, engelli bireylerin yaşama katılımları ve buna bağlı olarak artan sosyal güven ve verimlilikleri, yaşamlarının sosyal ve psikolojik gelişiminde katkıda bulunur.
Engelli bireylerin haklarının geliştirilmesi ve daha erişilebilir, daha kapsayıcı topluluk oluşturmak için, engelleri kaldırmak gerekir.
Unutmayın ki; hepimiz engelli adayıyız ve hayatlarımızın bir noktasında erişilebilirlik sorunlarından etkileneceğiz.
Comments